Syyskuun 25. päivä liputetaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta – Matkahuolto on mukana tavoitteiden edistämisessä
25. syyskuuta vietetään ensimmäistä kansainvälistä SDG-liputuspäivää, joka juhlistaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kahdeksatta vuosipäivää. Myös Matkahuollon vastuullisuustyö on sidottu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.
Vuonna 2015 YK:n jäsenmaat sopivat kestävän kehityksen kansainvälisestä Agenda 2030 -ohjelmasta. 25. syyskuuta 2023 tästä tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta. Ohjelman 17 kestävän kehityksen tavoitetta ohjaavat valtioita, yrityksiä ja muita toimijoita aina vuoteen 2030 asti.
Myös Matkahuolto on sitoutunut edistämään tavoitteita omassa vastuullisuustyössään. Matkahuollon vastuullisuusohjelman tavoitteet on sidottu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.
”Logistiikka-alalla ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat erityisen keskeisiä. Tavoitteemme on edistää niitä omassa välittömässä toiminnassamme, mutta myös koko arvoketjussamme. YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin sitoutuminen tarkoittaa meille sitä, että olemme mukana edistämässä kansainvälisiä vastuullisuus- ja ilmastotavoitteita”, Matkahuollon vastuullisuusjohtaja Jaana Korkiakoski sanoo.
Matkahuollon oma ilmastotiekartta sisältää yli 40 toimenpidettä, jotka edistävät tavoitetta puolittaa yhtiön päästöt vuoteen 2030 mennessä. Koko arvoketjun taso näkyy esimerkiksi Matkahuollon runkokuljetusten siirtymisessä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin. Runkokuljetukset toteutetaan alihankintana, joten siirtymä edellyttää tiivistä yhteistyötä kuljetuskumppanien kanssa.
”Ulkoisten tavoitteiden ja toimenpiteiden lisäksi vastuullisuustekemiseemme kuuluvat vahvasti sosiaalisen vastuun tavoitteet, jotka myötäilevät niin ikään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Kannamme vastuumme omista työntekijöistämme ja heidän työturvallisuudestaan ja työhyvinvoinnistaan”, Korkiakoski jatkaa.
YK:n Agenda 2030 -ohjelma pyrkii kestävään kehitykseen talouden, ihmisten hyvinvoinnin ja ympäristön kannalta. Sen 17 tavoitteessa on yhteensä peräti 169 alatavoitetta. Tavoitteet linkittyvät toisiinsa, eikä yhtä tavoitetta kohti voida pyrkiä muiden tavoitteiden kustannuksella. Ohjelman kantava periaate on, ettei ketään jätetä kehityksessä jälkeen.