Aikataulut ja liput Bussiaikataulut Bussiliput Alennukset Matkustajapalvelut Ohjeet ja ehdot Usein kysyttyä Matkapalvelut Hinnat Bussiliput-mobiilisovellus Matkakorttikauppa Pakettipalvelut Lähetä paketti Pakettien lähetysvaihtoehdot Lisäpalvelut Pakkaaminen Lähetysten seuranta Pakettien hinnat käteisasiakkaille Ulkomaan paketit käteisasiakkaille Vastaanota paketti Kuljetusehdot Usein kysyttyä Pakettipalvelut Näin käytät pakettiautomaattia Toimipisteet Toimipistehaku Toimipisteverkosto Yrityksille Kuljetus- ja rahtipalvelut Usein kysyttyä, sopimusasiakkaat Palvelut verkkokauppayrityksille Yritysmyynti kuljetus- ja rahtipalvelut Matkapalvelut Myynti Matkapalvelut

ELY-keskusten linjaukset vaikeuttavat bussimatkustamista

Bussimatkustajien matkanteko vaikeutui kesäkuussa Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella muun muassa Iisalmessa, Joensuussa, Juvalla, Mikkelissä ja Savonlinnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Kajaanissa. Alueilla on otettu käyttöön uusi Waltti-lippujärjestelmä, joka ei kuitenkaan ole kaikilta osin valmis. Nyt matkustajat ovat epätietoisia busseissa kelpaavien lipputuotteiden osalta.

Matkahuolto on saanut asiakkailta huolestuneita tiedusteluita ja palautetta epäselvästä tilanteesta. Yhteydenotot osoittavat, että bussimatkustaminen on vaikeutunut, mutta Matkahuolto korostaa, että ongelmat eivät johdu Matkahuollosta. Uuden Waltti-järjestelmän toteuttamisesta, käyttöönotosta ja matkustajien tiedottamisesta vastaa viranomainen. Matkahuolto ei ole voinut myöskään vaikuttaa siihen, että aiemmin käytössä olleiden lipputuotteiden käyttö päättyi yllättäen viranomaispäätöksellä. ELY-keskukset tiedottivat aiemmin, että Matkahuollon lipputuotteet kävisivät Waltti-lippujen rinnalla siirtymäajan. Nyt viranomainen on kuitenkin kieltänyt Matkahuollon lipputuotteiden käytön, mikä yllätti Matkahuollon ja matkustajat.

Valmisteilla olevassa liikennekaari-lainsäädäntöhankkeessa on painotettu avoimia järjestelmiä, jotka mahdollistaisivat joustavat matkaketjut ja yhteiskäyttöisyyden. Matkahuollon lippu- ja maksujärjestelmä täyttää nämä vaatimukset ja aiemmin Matkahuollon matkakortilla on päässyt matkustamaan kaikessa liikenteessä. Nyt viranomaisen ohjaus estää lainsäädännöllä tavoitellun helppokäyttöisyyden ja vaikeuttaa matkustajien liikkumista. Lisäksi tullut palaute paljastaa, että matkustajat ovat epätietoisia siitä, millä lipulla pääsevät kulkemaan ja heidän matkaketjunsa katkeavat. Esimerkiksi Iisalmessa käyttöön tulleella Waltti-kortilla yhden lipputuotteen sijaan asiakas joutuu nyt lataamaan ja maksamaan kaksi eri vyöhykettä matkustaessaan Iisalmesta Joensuuhun. Matkahuolto on pyrkinyt tuottamaan ja kehittämään helppokäyttöisiä, kaikessa liikenteessä käyviä lipputuotteet, mutta viranomaisen päätöksellä Matkahuollon lipputuotteet eivät enää käy alueella.

Matkustajat ovat myös harmitelleet Waltti-kortin harvaa myynti- ja palveluverkostoa. Matkahuolto on tarjoutunut toimimaan myös Waltti-kortin palvelupisteenä, mutta siihen ELY-keskus ei ole koko alueen osalta suostunut. Järjestelylle ei ole periaatteellista estettä, sillä Matkahuolto toimii jo palvelupisteenä Iisalmessa, Kouvolassa ja Lahdessa, joissa kaupunkien kanssa on sovittu yhteistyöstä.

Matkahuolto pahoittelee matkustajien matkanteon vaikeutumista, ja toivoo samalla viranomaisten harkitsevan uudelleen jo tehtyjä päätöksiä.

fi| sv| en