Aikataulut ja liput Bussiaikataulut Bussiliput Alennukset Matkustajapalvelut Ohjeet ja ehdot Usein kysyttyä Matkapalvelut Hinnat Bussiliput-mobiilisovellus Matkakorttikauppa Pakettipalvelut Lähetä paketti Pakettien lähetysvaihtoehdot Lisäpalvelut Pakkaaminen Lähetysten seuranta Pakettien hinnat käteisasiakkaille Ulkomaan paketit käteisasiakkaille Vastaanota paketti Kuljetusehdot Usein kysyttyä Pakettipalvelut Näin käytät pakettiautomaattia Toimipisteet Toimipistehaku Toimipisteverkosto Yrityksille Kuljetus- ja rahtipalvelut Palvelut verkkokauppayrityksille Yritysmyynti kuljetus- ja rahtipalvelut Matkapalvelut Myynti Matkapalvelut

Turun keskustassa jaellaan paketteja ketterästi sähköautolla

csm_sahkoauto1_f75a8b367d.jpg

Turun katukuvaan on ilmestynyt uudenlainen ajokki, peräkärryllä varustettu sähköauto, jolla Matkahuolto testaa pakettien jakelua keskusta-alueen koteihin ja yrityksiin. Kyseessä on pilotti, jonka tavoitteena on testata uudenlaisia kevyitä, nopeita ja ilmastoystävällisiä jakeluratkaisuja.

Matkahuollon tunnuksin varustettu sympaattinen sähköauto, Renault Twizy, lähti ensimmäiselle jakelumatkalleen maanantaina 19. toukokuuta Turun keskustan Matkahuollosta, jossa pilottia operoidaan. Sähköautolla hoidetaan nouto- ja jakelukuljetuksia Turun keskusta-alueen kotitalouksiin ja yrityksiin. Paketit kulkevat peräkärryssä, joka on kantavuudeltaan 100 kg. Sähköauto kulkee yhdellä latauksella noin 80 km. Auton huippunopeus on 80 km/h, mutta peräkärryn kanssa maksiminopeus on 60 km/h.

sahkoauto2.jpg

Sähköauto kärryineen on vähäpäästöinen, hiljainen ja ketterä kaupunkiliikkuja. Ajo-ominaisuudet ovat osoittautuneet hyviksi ja auto kiihtyy nopeasti kaupunkialueella sallittuihin nopeuksiin. Vastaanotto on ollut hyvä ja sähköauto on kerännyt runsaasti positiivista palautetta. Pilotin aikana on tarkoitus arvioida erityisesti auton käytettävyyttä, taloudellisuutta ja soveltuvuutta aluekuljetuksiin. 
Matkahuolto kuljetti viime vuonna 15 miljoonaa pakettia ja määrät kasvavat edelleen. Samaan aikaan asiakaskokemuksen ja digitaalisten palveluiden merkitys on tullut tärkeämmäksi. Kuluttajat odottavat helppoutta, nopeutta, reaaliaikaista informaatiota ja mahdollisuuksia vaikuttaa pakettinsa kulkuun. Kuluttajat ja yritysasiakkaat kiinnittävät myös entistä enemmän huomiota kuljetuksen vastuullisuuteen ja ympäristövaikutuksiin. Matkahuolto hakee ratkaisuja näihin kehityskohteisiin muun muassa nyt käynnistyneen sähköautokokeilun sekä aiemmin tänä vuonna tehdyn droonipilotin avulla. 
 

csm_sahkoauto3_327a954f57.jpg

Pilotti on osa Citylogistiikan uudet ratkaisut -hanketta, jonka päätoteuttaja on Turun kaupunki, ja kumppaneina ovat mukana mm. Forum Virium Helsinki, Tampereen ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja Varsinais-Suomen liitto/Valonia. Sähköautokokeilu kestää vuoden 2019 loppuun.

fi| sv| en