Aikataulut ja liput Bussiaikataulut Bussiliput Alennukset Matkustajapalvelut Ohjeet ja ehdot Usein kysyttyä Matkapalvelut Hinnat Bussiliput-mobiilisovellus Pakettipalvelut Lähetä paketti Pakettilaskuri Pakettien lähetysvaihtoehdot Lisäpalvelut Pakkaaminen Lähetysten seuranta Hinnat Verkkokaupasta tilatut lähetykset Kuljetusehdot Usein kysyttyä Pakettipalvelut Näin käytät pakettiautomaattia Toimipisteet Toimipistehaku Toimipisteverkosto Yrityksille Kuljetus- ja rahtipalvelut Palvelut verkkokauppayrityksille Yritysmyynti kuljetus- ja rahtipalvelut Matkapalvelut Myynti Matkapalvelut

85-vuotias Matkahuolto panostaa asiakaskokemukseen, matkaketjuihin ja tähyää tulevaisuuden teknologioihin

Vuosi 2017 oli Matkahuollolle kasvun vuosi niin Matka- kuin Pakettipalveluiden osalta. Nyt 85-vuotiasta taivaltaan juhliva yritys keskittyy asiakaskokemuksen hiomiseen, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen ja entistä voimakkaammin kehittämään sekä uudistamaan joukkoliikenteen palvelumarkkinoita.

Kulunut vuosi oli Matkahuollolle vahva kasvun vuosi, sillä yhtiön liikevaihto kasvoi yli 10 prosenttia. Pakettipalveluissa kasvun lähde oli voimakas verkkokaupan pakettien määrän kasvu. Matkapalvelut-liiketoiminnan osalta kasvu syntyi erityisesti sähköisistä kanavista. 

”Matkalippuja myytiin verkossa vuonna 2017 ennätysmäärä ja nettilippujen myynti kasvoi 22 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Lanseerasimme kesällä käyttöön bussilippujen ostoon suunnitellun Bussiliput-mobiilisovelluksen, jonka asiakkaat ottivat käyttöön vilkkaasti”, Matkahuollon Matkapalveluiden liiketoimintapäällikkö Jyri Niemimuukko kertoo. 

Muutoksen vauhti tulee olemaan huimaa seuraavien vuosien aikana. Joukkoliikennekenttä pysyi varsin pitkään muuttumattomana johtuen muun muassa lainsäädännöstä ja uusien innovaatioiden hitaasta käyttöönotosta. Viime vuosina näitä esteitä on purettu.

Tähtäimessä toimiva valtakunnallinen matkaketju

Mobility as a Service (MaaS) eli Liikkuminen palveluna muokkaa liikennejärjestelmää käyttäjä- ja palvelulähtöisesti rakentuvaksi palveluksi. Samalla se tarjoaa Matkahuollolle mielenkiintoisia mahdollisuuksia reittien ja maksuvaihtoehtojen yhdisteltävyyden näkökulmasta.

“Joukkoliikenne tulee muuttumaan paremmin yksilöllisiä tarpeita palvelevaksi. Tulevaisuudessa esimerkiksi reitit voivat määräytyä kyydissä olevien matkustajien tarpeiden mukaan ja lippuyhdistelmät vastata yksilöityjä tarpeita. Matkahuollolla on valtakunnallisena toimijana erinomainen mahdollisuus kehittää valtakunnallisesti kattavaa matkaketjua ja siihen soveltuvia lipputuotteita”, Niemimuukko lisää. “Kaupunkien välisessä liikenteessä me olemme olleet keskeinen operoija jo 85 vuotta, mutta aiomme olla myös kaupunkiliikenteen kehittämisessä entistä tiiviimmin mukana tulevaisuudessa”, Niemimuukko jatkaa.

Lohkoketjutekniikka ja autonomiset ajoneuvot joukkoliikenteen tulevaisuutta

On mahdollista, että uudet teknologiat tulevat mullistamaan joukkoliikenteen maksutavat lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Lontoossa on jo käytössä maksutapa, jossa pankkien lähimaksuominaisuudella varustettuja maksukortteja voi käyttää matkakortin tapaan maksuvälineenä ja Oslossa kehitellään parhaillaan lohkoketjuun perustuvaa maksujärjestelmää. Lohkoketjun luonteesta johtuen eri palveluiden tarjoajat voivat hajautetusti ylläpidetyn tekniikan avulla sovittaa palveluitaan turvallisesti yhteen, ja tarjota käyttäjille joustavia palveluita.

Maksutapamullistusten ja matkaketjujen yhdistelyn lisäksi edessä häämöttää autonomisten ajoneuvojen tuleminen myös joukkoliikenteeseen. Toistaiseksi kehitys keskittyy henkilöautoihin, mutta tekniikan kalleuden vuoksi kehitystyö voi jatkossa keskittyä joukkoliikenteeseen.

”Joukkoliikenteen kontekstissa teknologiat, kuten robotiikka ja lohkoketjut, saattavat kuulostaa kaukaisilta, mutta maailmalla nähdään jatkuvasti onnistuneita osoituksia näiden teknologioiden toimivuudesta. Joukkoliikenne on yksi tämän hetken suurista trendeistä, joten teknologiset kehitysaskeleet ovat luonnollisia”, Niemimuukko pohtii. ”Matkahuoltoa tietysti kiinnostaa olla osa myös kokeellisempia avauksia, jos niiden kautta saadaan tarjottua matkustajille lisäarvoa”, Niemimuukko lisää.

Ympäristökysymykset ja ilmastonmuutos ovat nykyhetkessä ja tulevaisuudessa yksi merkittävimmistä teemoista. 85-vuotisella taipaleellaan Matkahuolto osana bussiliikennettä on ollut huolehtimassa myös tästä näkökulmasta. Koko historian ajan paketit on kuljetettu samalla kyydillä matkustajien kanssa, jolloin henkilöliikennettä palveleva reittiliikenne on samalla hyödynnetty myös pakettien runkokuljetuksiin.

fi| sv| en