Aikataulut ja liput Bussiaikataulut Bussiliput Alennukset Matkustajapalvelut Ohjeet ja ehdot Usein kysyttyä Matkapalvelut Hinnat Bussiliput-mobiilisovellus Matkakorttikauppa Pakettipalvelut Lähetä paketti Pakettien lähetysvaihtoehdot Lisäpalvelut Pakkaaminen Lähetysten seuranta Pakettien hinnat käteisasiakkaille Ulkomaan paketit käteisasiakkaille Vastaanota paketti Kuljetusehdot Usein kysyttyä Pakettipalvelut Näin käytät pakettiautomaattia Toimipisteet Toimipistehaku Toimipisteverkosto Yrityksille Kuljetus- ja rahtipalvelut Usein kysyttyä, sopimusasiakkaat Palvelut verkkokauppayrityksille Yritysmyynti kuljetus- ja rahtipalvelut Matkapalvelut Myynti Matkapalvelut

Markkinaoikeus ratkaisi Matkahuoltoa koskevan asian ja hylkäsi merkittävän osan KKV:n vaatimuksista

Kilpailu- ja kuluttajavirasto aloitti Matkahuoltoa koskevan tutkimuksen 2011. Asiakokonaisuus eteni markkinaoikeuteen 2016. Markkinaoikeus on nyt ratkaissut asian osaltaan. Ratkaisussaan markkinaoikeus toteaa, että Matkahuollon palvelusopimusuudistus ei ole ollut kilpailua rajoittava eikä Matkahuollon toiminnalla ole osoitettu olleen tosiasiallista vaikutusta kilpailulle. Markkinaoikeus hylkäsi Kilpailu- ja kuluttajaviraston esityksen näiltä osin. Lisäksi markkinaoikeus kumosi Kilpailu- ja kuluttajaviraston antaman kieltopäätöksen koskien Matkahuollon pakettipalveluja.  

Markkinaoikeus kuitenkin katsoo, että kilpailua on saatettu pyrkiä rajoittamaan matkapalveluiden osalta sulkemalla reittiliikennelupavuorot pois aikataulujärjestelmästään syksyn 2010 ja kevään 2012 välisenä aikana ja pakettipalveluiden osalta käyttämällä tarveharkintaa alihankkijoiden mukaanotosta kuljetusjärjestelmäänsä. 

Joukkoliikennelain muututtua joulukuussa 2009 tilanne oli pitkään epäselvä ja saimme viranomaisilta ristiriitaista ohjeistusta lain tulkintaan koskien uusia reittiliikennelupavuoroja. Menettely ei koskenut yksilöityjä bussiyrityksiä, vaan eri bussiyritysten liikennöimiä yksittäisiä reittiliikennevuoroja, joilla ei kelpuutettu Matkahuollon lipputuotteita”, sanoo Matkahuollon toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju.

Pakettipalveluiden mukanaolo osana väitettyä kilpailulain rikkomusta on yllättävää, sillä Kilpailu- ja kuluttajavirasto totesi vuonna 2011 antamassaan ratkaisussa Matkahuollon toiminnan olevan kilpailulain mukaista. Matkahuolto toimii erittäin kilpailluilla kuljetusmarkkinoilla, joilla tehokas kuljetusjärjestelmä ja tarveharkintaan perustuva alihankkijoiden käyttö on ehdoton edellytys menestymisellet. Olemme tyytyväisiä markkinaoikeuden ratkaisuun pakettipalveluiden järjestelmää koskien”, Oksaharju jatkaa.

Matkahuolto harkitsee vielä, tuleeko se valittamaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. ”Käsityksemme mukaan olemme noudattaneet kaikissa tilanteissa lakia ja sen vuoksi katsomme onko tarpeen vielä hakea asiakokonaisuuteen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu", Oksaharju toteaa. 
 

fi| sv| en